Ako mislite da ste debeli, u žestokoj ste zabludi: EVO ZAŠTO IMATE TAKO VELIKI STOMAK…

Zdravlje

Ako mislite da ste debeli, u žestokoj ste zabludi: EVO ZAŠTO IMATE TAKO VELIKI STOMAK…

Nadutost, napuhanost ili nadimanje može da bude znak nekog oboljenja, ali nadutost sama po sebi nije nikakva bolest.

Ona je uglavnom nerpijatan osjećaj pritiska u trbuhu, zbog nje trbuh bude tvrd i napuhan više nego što bi se očekivalo poslije unijete hrane. Morate znati da nadutost nema veze sa gojaznošću, a ponavlja se uglavnom s vremena na vrijeme.

Ovo su četiri razloga zbog kojih se ovo i dešava:

Hrana: Vaš stomak će vjerovatno biti nadut zbog hrane koju ste pojeli, a koja se teško vari. Zbog toga vam se savjetuje da ne jedete hranu koja je puno začinjena. Izbjegavajte brzu hranu, a nadutost se može javiti i ukoliko ste alergični na nešto što jedete. Recimo na gluten, a postoji mnogo ljudi koji ni ne znaju da su alergični na gluten.

Količina: Ovo je u neku ruku i logično zbog toga što ako se prejedete moguće je i da ćete sami osjetiti nadutost u trbuhu. Nemojte se izgladnjavati, ali se nemojte ni prejedati, nemojte jesti brzo i neka količina porcije bude normalna.

Alkohol: Zbog alkohola mogu vam se javiti nuspojave, prevelikim konzumiranjem alkohol vam može uništiti organe, osjetiti ćete bolove a između ostalog i nadutost.

Vještačka pića: Kada kažemo vještačka pića, misli se na ona koja su gazirana i koja su obojena. Gazirana pića vas mogu veoma napuhati i zbog toga ćete imati osjećaj nadutosti.

Ono štp prije svega pomaže kod nadutosti jeste fizička aktivnost. Kada jedete nemojte odmah leći nego otiđite i prošetajte kako bi se ručak u organizmu brže svario. (novi.ba)