TAJNI SASTOJAK ZA AJVAR: Dodajte bar u neku teglu, NEĆETE SE POKAJATI!

Hrana i pice

TAJNI SASTOJAK ZA AJVAR: Dodajte bar u neku teglu, NEĆETE SE POKAJATI!

Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće naslijeđen od mame ili bake. Makedonski ajvar se smatra “kraljem” zimnice, pišu Novosti.rs.

Međutim, nije rijetkost ni da khvarice eksperimentišu sa novim receptima – za ljubitelje presne hrane, imamo i prijedlog kako da ajvar naprave od svježih paprika.

U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako – hren! Predlažemo da obavezno probate, jer ne morate da mijenjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.

Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, isejckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, miješajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte so. Tek na kraju, kad je vrijeme da sipate esenciju, narendajte manju količinu hrena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr rena) i umiješajte u ajvar.

Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h. Sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni. (novi.ba)