Danijela sa mužem radi nešto na šta se mnogi ZGRAŽAVAJU: “Nama to odgovara i oboje uživamo”

Zanimljivosti

Danijela sa mužem radi nešto na šta se mnogi ZGRAŽAVAJU: “Nama to odgovara i oboje uživamo”

Preljuba je, čini se, u današnje vreme postala mnogno benignija pojava nego što je to ranije bio slučaj, a ispovesti parova koji stupaju u otvorene veze, a koje vam prenosimo u celosti, potvrđuje ovu činjenicu.

Nataša

– Partner i ja zajedno smo nešto više od 3 godine i nismo nikad bili bliskiji. Već nakon 8-10 meseci veze shvatili smo da ni on ni ja nismo zainteresovani za konvencionalnu vezu – oboje smo bis*ksualci i otkrili smo da nam se oboma sviđa ista žena pa smo se odlučili na odnos s njom. Stvari između nas troje nisu funkcionisale, ali smo naučili mnogo o samima sebi, između ostaloga i šta tačno želimo od veze. Zapravo imamo samo jedno jedino pravilo, a to je da smo uvek apsolutno otvoreni i iskreni.

Posmatramo druge parove, i u stvarnom životu i na malim ekranima, i iskrenost je uvek problem. Oboje smo u kasnim dvadesetima i oboje smo u fazi kada naprosto želimo biti iskreni i prema samima sebi i jedno prema drugome. On mi iskreno kaže šta misli o mojim drugim partnerima, ja njemu otvoreno kažem što mislim o njegovim. Ako želi da provodi više vremena sa mnom, to mi otvoreno prizna. Trenutno se ja viđam s još jednom ženom i oboje se povremeno viđamo s jednom trećom i zadovoljni smo kako se to razvija. Kako vreme prolazi, zajedno rastemo kao osobe i shvatili smo da nas od svih veza kroz koje smo do sada prošli, ova najviše ispunjava – ispričala je Nataša.

Sara

– Moj suprug i ja smo u otvorenoj vezi koja funkcioniše poprilično jednostavno – oboje izlazimo i imamo odnose se s drugim ljudima, izvan braka. Ponekad takođe izlazimo kao par. Glavna pravila su da pazimo na sigurnost i da budemo iskreni o tome koga viđamo i kako se osećamo. Poverenje i iskrenost temelj su zadovoljstva. Zajedno smo 13 godina i naša je veza već bila poprilično čvrsta kada smo odlučili istraživati mogućnosti otvorene veze. A zašto smo se uopšte odlučili na otvorenu vezu?

Razloga je nekoliko, ali glavni je taj što smo oboje avanturisti i monogamiju doživljavamo kao ograničavanje mogućnosti kako za nas pojedinačno, tako i za nas kao par. Rekla bih da nas je to definitivno zbližilo kao par i da nas je na neki način nateralo da budemo apsolutno iskreni jedno prema drugome i da poboljšamo komunikacijske veštine. Definitivno je bilo i uspona i padova na putu do onoga gde smo danas, ali u svakom slučaju to je jedno zabavno i izazovno iskustvo. Definitivno nije za svakoga, ali nama odgovara – priča Sara.

Danijela

– Moj suprug i ja oduvek smo imali otvorenu vezu. Počeli smo se viđati dok smo oboje bili u drugim otvorenim vezama koje su se u međuvremenu završile (ali ne na loš način, oboje smo u prijateljskim odnosima s bivšim partnerima). Zajedno smo gotovo 15 godina, a u braku smo malo manje od 8. Za nas ovakav tip odnosa funkcioniše i oduvek je bilo tako. Nismo nikada imali razgovor kojim smo odlučili da imamo otvorenu vezu, iako smo par puta imali razgovor o tome da li bismo vezu “zatvorili”, ali smo shvatili da to nije za nas. Nama otvorena veza najbolje odgovara.

Oboje uživamo u mogućnosti imanja drugih partnera, bilo da je veza s njima romantična ili s*ksualna i oboje se u monogamnim vezama osećamo ograničeno. Imamo jako malo pravila – zaštita je obavezna, poželjno je da razgovaramo pre nego što započnemo neki novi odnos (ali neće se dogoditi ništa strašno ako ne uspemo da razgovaramo jer jednostavno nije odgovarajući trenutak) i ne započinjemo nikakve odnose s osobama koje su u emocionalnom ili psihičkom rasulu samo da bismo ih popravili. I zasad ne možemo zamisliti da smo u nekakvom drugačijem odnosu – ispričala je Danijela.

Ivona

– Upravo smo proslavili osmu godišnjicu. Moj dečko i ja smo od prvog dana otvoreni po pitanju svega i stvarno osećam da je to nešto što našoj vezi daje dodatnu snagu i još nas povezuje. On ne oseća pritisak da mora biti sve za mene, kao što ni ja ne osećam pritisak da ja moram biti sve za njega. Vrlo smo rano jako eksplicitno postavili pravila: nema bliskih prijatelja bilo kojeg partnera, nema cimera, zaštita je obavezna, on ne želi da mu govorim išta o svojim drugim odnosima, ali ja zato želim znati sve o njegovim.

To je bio najveći kompromis. Iskreno, bilo bi mi draže da smo oboje potpuno iskreni po pitanju svega jer potrebu da neko nešto zadrži za sebe ne povezujem s iskrenošću, ali dugo smo i ozbiljno razgovarali o tome i prhvatili smo da o tome jednostavno imamo različito mišljenje. I dalje imamo redovno odnose međusobno, ali još upoznajem mnoštvo ljudi koji ne mogu da veruju da ni jedno od nas nakon toliko vremena nije očajno, ali posle osam godina velikog zadovoljstva i učenja kako pravilno da komuniciramo i neverovatno snažnog poverenja jedno prema drugome, mislim da s punim pravom mogu reći da je takav odnos baš po našoj meri – sigurna je Ivona. (objektiv.rs)