ČESTO ZIJEVATE? SVI MISLIMO DA JE RAZLOG POSPANOST ILI DOSADA: Doktori objasnili koju vam poruku tijelo šalje – OBRATITE PAŽNJU!

Zdravlje

Zijevanje normalizuje krvni pritisak, poboljšava raspoloženje i pomaže u sprječavanju srčanog udara i drugih srčanih oboljenja, kažu ljekari. A znate li kako uopšte dolazi do ove pojave, zašto zijevamo?

Zijevanje je najmisteriozniji fenomen ljudskog tijela i dalje predmet brojnih istraživanja naučnika. Poznato je da bebe počinju da zijevaju još u materici, a gotovo da nema živog bića koje to ne radi.

Najčešće mislimo da zijevamo jer se nismo dovoljno spavali ili kad nam je dosadno, međutim to uopšte nije istina. Istraživanja su pokazala da ova pojava nema nikakve veze sa nedostatkom sna ili dosadom, piše Mondo.rs.

“Postoje situacije kada osoba zijeva a ni najmanje nije pospana”, napominju somnolozi.

Do ove pojave dolazi kada smo u prostoriji koja je zagušljiva, gdje je previše vruće ili nema vazduha, a ponekad i kada smo zabrinuti. Kad smo pod stresom, mozak se ponovo pokreće i “pregrijava”. Nervni sistem odmah uključuje odbranu, a to je zijevanje, pokušavajući da “ohladi” mozak.

Još je teže objasniti zašto je zijevanje tako zarazno. Prema jednoj teoriji, riječ je poznatom refleksu “oponašanja i empatije”.

Bez obzira na uzrok, svi ljekari se slažu – zijevanje je veoma korisno!

“Kada zijevate, disajni putevi se širom otvaraju, a mišići se opuštaju, nakon čega, na svega sekund, nastupa vrlo prijatno i po zdravlje korisno stanje polu-gubitka svijesti. Ovo pomaže da se ublaže stres i umor i stimuliše mozak.”

Zijevanje takođe podstiče aktivnost suznih žlijezda, normalizuje krvni pritisak, poboljšava raspoloženje, a naučnici kažu i da pomaže u sprječavanju srčanog udara i drugih bolesti srca.novi.ba