NASULA JE STARO POKVARENO MLIJEKO U SUDOPER: Smrdilo je par minuta, ALI KRAJNJI REZULTAT JE NEVJEROVATAN – trik koji niko nije znao!

Zanimljivosti

NASULA JE STARO POKVARENO MLIJEKO U SUDOPER: Smrdilo je par minuta, ALI KRAJNJI REZULTAT JE NEVJEROVATAN – trik koji niko nije znao!

Kad shavatiete da vam se ukiselilo mlijeko u frižideru, to može i da vas uplaši i da vas oneraspoloži. Međutim, ne morate odmah da ga prospete u odvod. Čak i ako se kiselo mliijeko više ne može koristiti za jelo, možete ga upotrebiti za nekoliko kućnih trikova.

Na primjer, za ova tri…

1. Uklonite naslage kamenca

Bilo u WC-u, umivaoniku ili sudoperi: ukiseljeno mlijeko može izvrsno pomoći kod naslaga kamenca i otpustiti tvrdoglave, ružne mrlje od kamenca. Jednostavno stavite staro mlijeko na zahvaćena područja i ostavi da deluje kratko vrijeme. Zatim sve temeljno isperite vodom i mekom četkom uklonite kamenac.

2. Očistite srebrni nakit

Ako želite da vaš srebrni nakit ponovo zablista? Za to se može koristiti i ukiseljeno mlijeko. Stavite nakit u činiju i sve prelijte ukiseljenim mlijekom. Ostavite da sve djeluje nekoliko sati ili najbolje preko noći, a zatim temeljno isperite nakit toplom vodom – ogrlice, naušnice i slično ponovno će zasijati.

3. Đubrenje biljaka

Ukiseljeno mlijeko takođe se može koristiti kao prirodno đubrivo i nekim biljkama daje dodatnu količinu kalcijuma. Važno je znati da s mlijekom kojem je istekao rok trajanja možete zalivati biljke koje podnose kiselo tlo. Takođe je poželjno pomešati to mleko s malo vode, a zatim zalijevati biljke mješavinom vode i mlijeka. (novi.ba)

Odgovori