POLA SATA PRIJE OBROKA POPIJTE SOK OD KROMPIRA: Prirodni lijek za mnoge bolesti, ALI JEDNO ĆE VAS ODUŠEVITI…

Zdravlje

POLA SATA PRIJE OBROKA POPIJTE SOK OD KROMPIRA: Prirodni lijek za mnoge bolesti, ALI JEDNO ĆE VAS ODUŠEVITI…

Iako mnogi smatraju da konzumiranje krompira u sirovom stanju može izazvati povišenu temperaturu i druge poteškoće, posrijedi je zabluda. Krompir u sirovom obliku je vrlo zdrava i korisna namirnica, a zabluda je da njegovu koru treba obavezno odstraniti jer kora krije mnoga ljekovita dejstva.

Napomenimo, govorimo o ljusci zdravog, organski uzgajanog krompira. Opasan je nezreo krompir zelene ili mestimično zelene kore, kao i onaj koji je proklijao.

Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim delovima krompira. Ali njega se možete lako rešiti tako da pre upotrebe uklonite dijelove ljuske s klicama i pozelenelu koru.

Sok krompira je narodni lijek protiv raznih bolesti:

Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razrijeđenog sa malo vode pola sata prije obroka.

U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog crijeva savjetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i u lečenju bolesti pluća i organa za disanje.

Odličan je čistač problematične kože, zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, budući da ima mnogo vitamina C i skroba, pa hrani kožu i usporava njeno starenje.

Ako se krompir izrenda i u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu, gladeći sitne bore. Takođe, pomaže u borbi protiv celulita – dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mjesta.

Veoma je jednostavno napraviti sok od krompira:

* Najprije dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene dijelove kore.
* Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok (možete ga iscijediti i u sokovniku).

Sok uvijek pijte svježe napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomiješati sa voćem i povrćem po izboru. I to je to. Sok od krompira je otkriće.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)

Odgovori